Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Σίμψη Κωνσταντίνο είχε η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κωφοί και βαρήκοοι στην καθημερινότητά τους καθώς και πιθανές λύσεις που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής τους.

Πιο συγκεκριμένα, συζήτησαν για την ανάγκη να υπάρξουν εξειδικευμένα προγράμματα εργασίας στα οποία να μπορούν να ενταχθούν ισότιμα τα κωφά και βαρήκοα άτομα, την ανάγκη ένταξης των κωφών και βαρήκοων ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% στις ευεργετικές διατάξεις συνταξιοδότησης στην 15ετία, με τον ν.612/1977 ή το Π.Δ. 169/2007 για λόγους ισονομίας.

Την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την απασχόληση των κωφών και βαρήκοων ατόμων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Την ετήσια επιχορήγηση του Προγράμματος Διερμηνείας Ε.Ν.Γ. από τον e-ΕΦΚΑ για την καθολική πρόσβαση των κωφών και βαρήκοων πολιτών στις επιτροπές ΚΕ.Π.Α. σε όλη την επικράτεια, υποχρεωτική αποστολή ενημερωτικών sms σε κωφά-βαρήκοα άτομα, εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης των επιτροπών σε θέματα κώφωσης – βαρηκοΐας και ενημέρωσής τους ως προς τους βέλτιστους τρόπους εξυπηρέτησης των κωφών – βαρήκοων ατόμων.

Την παροχή πλήρους πρόσβασης των κωφών και βαρήκοων ατόμων στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, μέσω διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ. και της τεχνολογίας speech-to-text.

Την κάλυψη όσων έχουν ανάγκη με το πρόγραμμα προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ, την αναγνώριση του επαγγέλματος του διερμηνέα.

Επιπλέον, η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στο επίσης δίκαιο αίτημα των κωφών-βαρήκοων  ατόμων για το επίδομα κώφωσης στις ενδιάμεσες ηλικίες 19-65 ετών καθώς και στο επίδομα πλήρους κάλυψης για την απόκτηση ακουστικών βοηθημάτων μέσω των ασφαλιστικών τους φορέων, θέματα τα οποία με δική της πρωτοβουλία ήρθαν στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο.

Δυστυχώς όμως, οι απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ανάγκες των βαρήκοων ατόμων καθώς επιβεβαίωσαν τη διακοπή του επιδόματος για τις ενδιάμεσες ηλικίες 19-65 ετών με εξαίρεση όσους πάσχουν και από άλλη χρόνια σωματική, πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη ενώ δεν υπήρξε ουσιαστικά απάντηση ως προς το επίδομα για την πλήρη κάλυψη των ακουστικών βοηθημάτων με αποτέλεσμα οι κωφοί-βαρήκοοι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους να επωμίζονται ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, δεσμεύτηκε για ακόμη μια φορά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα δίκαια αιτήματα συμπολιτών μας με αναπηρία και να παλεύει για μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία όπου η Πολιτεία θα αποδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη της για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας.  

«Μέχρι να ζήσουμε σε μία κοινωνία ισότητας, μέχρι να επανιδρύσουμε το κράτος πρόνοιας, οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος είναι η προτεραιότητά μας».