Παγκόσμια ημέρα Ρομά η σημερινή και μας δίνει μια ευκαιρία να αναλογιστούμε και να προβληματιστούμε για τους συνανθρώπους μας που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό, διακρίσεις και περιθωριοποίηση.

Κάθε τόσο γινόμαστε μάρτυρες τραγικών περιστατικών και ενώ οι συμπολίτες μας Ρομά γίνονται όλο και πιο συχνά στόχος επιθέσεων ή παρενοχλήσεων, η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα προκειμένου να τους τους προστατεύσει και να τους στηρίξει επιδεικνύοντας ειδική μέριμνα και λαμβάνοντας υπόψιν τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους.

Το 2015 όταν ο  ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, δεν υπήρχαν πολιτικές που είχαν σχεδιαστεί και εφαρμόζονταν για τους Ρομά και για την αντιμετώπιση των έντονων, διαχρονικών προβλημάτων τους, τα οποία είχαν επιδεινωθεί εξαιτίας της κρίσης .

Υλοποιήσαμε ένα συνεκτικό σχέδιο για τους Ρομά, με την ίδρυση για πρώτη φορά Ειδικής Γραμματείας Ρομά, κάναμε επίσημη γλώσσα τη Ρομανή, εξασφαλίσαμε πόρους μετεγκατάστασης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ακύρωσε σχεδόν όλες τις πολιτικές μας απαξιώνοντας τους Ρομά συμπολίτες μας, με την κατάργηση της ειδικής γραμματείας, με πάγωμα όλων των προγραμμάτων της, με κατάργηση του Νόμου ως προς την πολιτογράφηση, με καταστολη, βία και κοινωνικές διακρίσεις.

Αποτέλεσμα ένας κύκλος βίας και αίματος με δολοφονίες από αστυνομικά πυρα, με πιο έντονες διακρίσεις.

Όλοι μαζί οι προοδευτικοί πολίτες δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι Ρομά να γίνουν ξανά στόχος επιθέσεων ή παρενοχλήσεων.

Να υπερασπιστούμε τις αξίες μας , κοινές αξίες για όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις.

Για μια κοινωνία στην οποία η ίση μεταχείριση θα αποτελεί πραγματικότητα για όλους.

Για μια κοινωνία με ίσα δικαιώματα αλλά και ευκαιρίες για όλους.