Το θέμα της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης των κωφών-βαρήκοων ατόμων εξαιτίας της υψηλής δαπάνης των ακουστικών βαρηκοΐας και όλων των υποστηρικτικών βοηθημάτων, φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Η κώφωση -βαρηκοΐα είναι μια μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία. Δεν σταματά να υφίσταται, ούτε θεραπεύεται. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το επίδομα κώφωσης βαρηκοΐας, διακόπτεται από την ηλικία των 18 ετών (ή των 25 ετών σε περίπτωση συνέχισης των σπουδών) έως τα 65 έτη! Συνεχίζεται μόνο στην περίπτωση ύπαρξης και άλλης αναπηρίας.

Η οικονομική επιβάρυνση όμως που έχουν τα κωφά -βαρήκοα άτομα εξαιτίας της δαπάνης ακουστικών βαρηκοΐας και όλων των υπόλοιπων υποστηρικτικών τεχνικών βοηθημάτων είναι δυσβάσταχτη.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας το ποσοστό ανεργίας των κωφών-βαρήκοων ατόμων είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς υπερβαίνει το 30%. Μάλιστα στις ηλικίες 25-40 ετών υπερβαίνει το 70%.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.        Διατίθεται η κυβέρνηση να καλύψει πλήρως την απόκτηση ακουστικών βοηθημάτων για τους βαρήκοους-κωφούς μέσω των ασφαλιστικών τους φορέων;

2.        Διατίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το πάγιο και δίκαιο αίτημα των κωφών-βαρήκοων ώστε το επίδομα κώφωσης-βαρηκοΐας που χορηγείται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω να μη διακόπτεται και να καταργήσει τους ισχύοντες ηλικιακούς περιορισμούς; 

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τους  κ. κ. Υπουργούς:

  • Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Θέμα: «Χορήγηση ακουστικών βοηθημάτων και επιδόματος σε βαρήκοους-κωφούς»

Η κώφωση – βαρηκοΐα αποτελεί μη αναστρέψιμη αναπηρία, αφού δε σταματά να υφίσταται προϊόντος του χρόνου ούτε και θεραπεύεται, ενώ  συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μη αναστρέψιμων παθήσεων του ΚΕΠΑ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε κωφά-βαρήκοα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω χορηγείται επίδομα κώφωσης βαρηκοΐας, το οποίο όμως διακόπτεται από την ηλικία των 18 ετών (ή των 25 ετών σε περίπτωση συνέχισης των σπουδών) έως τα 65 έτη. Συνεχίζεται μόνο στην περίπτωση ύπαρξης και άλλης αναπηρίας.

Η χορήγηση του επιδόματος σχετίζεται με την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που συνεπάγεται η εν λόγω αναπηρία, όπως με τα ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία δεν καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά μόνο κατά ένα ελάχιστο ποσοστό της τιμής τους. Η συγκεκριμένη δαπάνη γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτη για οικογένειες με δύο ή και περισσότερα κωφά-βαρήκοα μέλη. Επιπρόσθετα, για τα υπόλοιπα υποστηρικτικά τεχνικά βοηθήματα (μπαταρίες ακουστικών βαρηκοΐας, ηλεκτρονικά συστήματα οπτικής ειδοποίησης [ενδεικτικά: κουδούνι, τηλέφωνο, συναγερμός, ενδοεπικοινωνία μωρού με φωτεινά σήματα], ρολόγια-ξυπνητήρια [φορητά & ψηφιακά] με δόνηση, ενισχυτής για σταθερά και κινητά τηλέφωνα, αλλά και για τηλεόραση και ραδιόφωνο κ.λπ.) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη κάλυψής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η ανάγκη των κωφών-βαρήκοων ατόμων για λογοθεραπεία, με στόχο τη βελτίωση της άρθρωσής τους, δαπάνη επίσης υπέρογκη, καθώς και στην προκειμένη περίπτωση η αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα να καθίσταται εντέλει απρόσιτο αγαθό υποστήριξης για τους περισσότερους.

Για πάρα πολλά χρόνια οι κωφοί-βαρήκοοι και οι οικογένειές τους έχουν καταβάλει   κάθε δυνατή προσπάθεια υποστήριξης και ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία. Έχουν δοθεί μεγάλοι αγώνες προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν προφορικό λόγο έτσι ώστε να μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο της γειτονιάς, να επικοινωνήσουν με ακούοντες συγγενείς και φίλους , να μιλήσουν και να γράψουν στην μητρική τους γλώσσα .

Η χρήση των ακουστικών βοηθημάτων σε συνδυασμό με την χειλεανάγνωση βοηθούν σημαντικά στην επικοινωνία, η οποία είναι πολύ πιο εύκολη όταν υπάρχει μικρή απόσταση και οπτική επαφή μεταξύ των συνομιλούντων.

Η πανδημία επιβάρυνε την ούτως ή άλλως πολύ δύσκολη καθημερινότητα των κωφών και βαρήκοων. Η χρήση της προστατευτικής μάσκας δυσχεραίνει την επικοινωνία, καθώς αλλάζει την ένταση και την χροιά της φωνής και επιπλέον καλύπτει τα χείλη.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας το ποσοστό ανεργίας των κωφών-βαρήκοων ατόμων είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς υπερβαίνει το 30%. Στις δε ηλικίες 25-40 ετών υπερβαίνει το 70%.

Τα παραπάνω θέτουν εν αμφιβόλω την ισότιμη μεταχείριση των ατόμων αυτών στην εκπαίδευση, ενώ δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην αναζήτηση εργασίας και της ομαλής τους ένταξης στο εκάστοτε εργασιακό περιβάλλον, δημιουργώντας όρους κοινωνικής τους  απομόνωσης και αποκλεισμού.

Επειδή η κώφωση – βαρηκοΐα αποτελεί μη αναστρέψιμη αναπηρία

Επειδή η  χρήση κατάλληλων, ποιοτικών ακουστικών βοηθημάτων είναι σημαντικός αρωγός στην καθημερινότητα των κωφών βαρήκοων ατόμων

Επειδή το κόστος των ποιοτικών ακουστικών βοηθημάτων είναι μεγάλο και η συμμετοχή του ασφαλιστικού φορέα ελάχιστη

Επειδή το επίδομα διακόπτεται από την ηλικία των 18 ετών (ή 25 σε περίπτωση συνέχισης των σπουδών) έως τα 65 έτη

Επειδή τα δύο παραπάνω δημιουργούν προβλήματα στην ισότιμη πρόσβαση των ατόμων αυτών στην εκπαίδευση, στην αναζήτηση εργασίας και της ομαλής τους ένταξης στο εκάστοτε εργασιακό περιβάλλον, δημιουργώντας όρους κοινωνικής τους  απομόνωσης και αποκλεισμού

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.        Διατίθεται η κυβέρνηση να καλύψει πλήρως την απόκτηση ακουστικών βοηθημάτων για τους βαρήκοους-κωφούς μέσω των ασφαλιστικών τους φορέων;

2.        Διατίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το πάγιο και δίκαιο αίτημα των κωφών-βαρήκοων ώστε το επίδομα κώφωσης-βαρηκοΐας που χορηγείται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω να μη διακόπτεται και να καταργήσει τους ισχύοντες ηλικιακούς περιορισμούς; 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Αναγνωστοπούλου Σία

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Κόκκαλης Βασίλειος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος