'Αρθρο μου στο My portal   19.6.2023

https://myportal.gr/psifizoyme-gia-tin-ellada-poy-theloyme-na-zisoyme/

Εκλογές 25η Ιουνίου: Ψηφίζουμε για την Ελλάδα που θέλουμε να ζήσουμε. Μια Ελλάδα για ευημερία για όλους, μια Δίκαιη Κοινωνία.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, μετά από τις εκλογές της 21ης Μάη, που πραγματοποιήθηκαν με την απλή αναλογική, όπου καταγράφηκε ένας αρνητικός συσχετισμός για τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις.

Είναι γεγονός, ότι το προηγούμενο διάστημα δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αποδοχής της πρότασής μας για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας- ένα όραμα που στόχο είχε την αλλαγή της κουλτούρας του πολιτικού συστήματος στο πνεύμα της συνεργασίας επι των πολιτικών προγραμμάτων-  και ταυτόχρονα υπήρξε η επίμονη άρνηση των υπόλοιπων προοδευτικών δυνάμεων να ανοίξει η συζήτηση για μια κυβέρνηση συνεργασίας.  

Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει η στρατηγική του βασικού μας πολιτικού αντιπάλου, της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατόρθωσε να επιβάλλει μια ατζέντα φόβου θέτοντας το δίλημμα: Αυτοδυναμία ή περιπέτειες, σταθερότητα ή αστάθεια.

Μπροστά μας όμως έχουμε μια νέα εκλογική αναμέτρηση με ένα άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, γιατί οι πολίτες θα αποφασίσουν το πως θέλουν να ζήσουν τα επόμενα χρόνια.

Αν θα υπάρχει μια ισχυρή κοινωνία, μια κοινωνία με ευημερία για όλους ή μια «ανεξέλεγκτη» και «παντοδύναμη» κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΝΔ με την «αλαζονική συμπεριφορά» της και με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Συγκεντρώνει τον παραγόμενο κοινωνικό πλούτο στα χέρια λίγων, ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και προκαλεί οικονομική ασφυξία σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια και επιδίδεται σε φοροαφαίμαξη των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων μέσω της έμμεσης φορολογίας.

Πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί με καθήλωση και μείωση των πραγματικών μισθών, με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Θεωρεί «ντεμοντέ» τη συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ξεσπιτώνει ηλικιωμένους, ΑμΕΑ και μονογονεϊκές οικογένειες για να πλουτίζουν τα funds και οι κάθε λογής Πάτσηδες. Διαλύει κάθε έννοια δημόσιου, κοινωνικού αγαθού προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους.

Διαλύει το ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών. Ενα κοινωνικά ανάλγητο σχέδιο, όπως κοινωνικά ανάλγητες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Πνευματικού που περιγράφουν τον βασικό πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης: όλα να υπόκεινται στη λογική κόστους οφέλους, κόστους κέρδους. Ακόμη και του πολυτιμότερου κοινωνικού αγαθού: της υγείας.

Ως εδώ όμως.

Εμάς, στόχος μας και όραμά μας και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό θα δώσουμε αυτή τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, είναι η χώρα τα επόμενα χρόνια να είναι μια χώρα ευημερίας για όλους, δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας.

Έχουμε ένα πρόγραμμα, ρεαλιστικό, πλήρως κοστολογημένο που απαντά στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Που η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία και θα διασφαλίζει την ευημερία για όλους τους πολίτες.

Μέσα από την ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Ενισχύοντας το εισόδημα,  θωρακίζοντας την αγοραστική δύναμη και θέτοντας στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία. Δημιουργώντας ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ και ενισχύοντας τη δημόσια παιδεία. Με τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία και με εγγύηση του δικαιώματος σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό, συνεκτικό και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα. Που για την υλοποίησή του πρέπει να ανατρέψουμε τον εκλογικό συσχετισμό της 21ης Μάη. Και γι αυτό απευθυνόμαστε σε κάθε προοδευτικό πολίτη να στηρίξει αυτό το πρόγραμμα. Γιατί αυτό που διακυβεύεται τελικά είναι αν την επόμενη ημέρα θα υπάρχει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία.

Στις 25 Ιούνη αποφασίζουμε για το μέλλον της Ελλάδας και απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους λέμε ότι ανεξάρτητα από το  εάν διαφωνείτε μαζί μας, αν έχετε ενστάσεις για τυχόν λάθη και παραλείψεις που κάναμε, σε αυτή την εκλογική μάχη αυτό που διακυβεύεται είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αυτό που διακυβεύεται είναι εάν την επόμενη μέρα θα υπάρχει ισχυρή κοινωνία με ευημερία για όλους.