Στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, παρευρέθηκε την Τετάρτη 13.3.2024 η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κ. Νοτοπούλου δήλωσε:

Καλωσορίσαμε σήμερα  στη Θεσσαλονίκη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκο Χριστοδουλίδη, πριν την ομιλία του στη Λ.Α.Φ.Θ .

Αποτελεί πάντοτε ξεχωριστή τιμή για εμένα να συναντώμαι με εκπροσώπους του Κυπριακού Ελληνισμού, ιδιαιτέρως δε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως ο κύριος εκφραστής της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, πρωτοστάτησε για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ, στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Για εμάς η Κύπρος δεν <<κείται μακράν>>, ούτε ο κυπριακός λαός.

Γι’ αυτό άλλωστε υπήρξαμε η μόνη παράταξη με απτά αποτελέσματα στο Κυπριακό, όταν κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ ότι λύση με εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα δεν μπορεί να υπάρξει.

Το ίδιο βέβαια πράξαμε και στην ευρύτερη περιφερειακή μας πολιτική. Η σειρά των τριμερών σχημάτων, το 3+1 (Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα + ΗΠΑ), οι τριμερείς μας με Αίγυπτο, Αρμενία και Παλαιστίνη, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην γεωπολιτική αναβάθμιση των χωρών μας και στην αποτελεσματικότερη προώθηση του Κυπριακού ζητήματος, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε άλλους διεθνείς εταίρους.

Με χαρά διαπιστώνουμε ότι το έργο που ξεκίνησε επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει καρπούς, καθώς όλο και περισσότεροι διεθνείς εταίροι της Ελλάδος και της Κύπρου αποδέχονται ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής καθώς και ότι ουδεμία διχοτομική λύση μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή.

Κοινή ωστόσο διαπίστωση είναι πως  παρά τις κατά καιρούς υποτιθέμενες κινήσεις καλής θελήσεως της Τουρκίας, η στάση της στο Κυπριακό παραμένει αδιάλλακτη.

Αντί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα να εφαρμόζουν και να προτείνουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επιμένουν σε παράνομες και προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή μάχεται για την διασύνδεση του Κυπριακού ζητήματος με τις ευρύτερες ευρωτουρκικές σχέσεις. Δεν γίνεται η ΕΕ να περιορίζεται σε ανακοινωθέντα και να μην απαιτεί από μια χώρα η οποία ζητά μια πιο στενή σχέση μαζί της, να άρει τις παράνομες ενέργειές της και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.