Στις 13/03/2024 καταθέσαμε στη Βουλή Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία ζητήσαμε να κατατεθούν στην Εθνική Αντιπροσωπεία οι μελέτες που επικαλέστηκε η ΕΤΑΔ στην με με αριθ.πρωτ.1644/9-2-2024 απάντησή της στην από 01-02-2024 ερώτησή μας με θέμα «Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για τη διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης».

Σε εκείνη την απάντησή της η ΕΤΑΔ έκανε αναφορά σε 3 μελέτες που ανέθεσε η ίδια ως ενέργειες ωρίμανσης «προκειμένου να διερευνηθούν τα σενάρια βέλτιστης αξιοποίησης» του Κυβερνείου (Παλατάκι) στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα ζητήθηκε η κατάθεση των ακόλουθων μελετών:

1.     Μελέτη Σκοπιμότητας, Οκτώβριος 2020

2.     Προϋπολογισμός Αποκατάστασης, Μάρτιος 2023

3.     Μελέτη Σκοπιμότητας, Απρίλιος 2023

Υπενθυμίζουμε ότι στο έγγραφο της ΕΤΑΔ αναφέρονταν επιγραμματικά οι χρήσεις που εξετάστηκαν στις παραπάνω μελέτες και αφορούσαν την επανάχρηση του Κυβερνείου ως 1) πολυτελούς Ξενοδοχείου και πολυχώρου διασκέδασης & πολιτισμού, 2)χώρου Πολιτισμού & Εστίασης και 3) χώρου πολιτισμού, εστίασης και αναψυχής αντίστοιχα.

Η ΕΤΑΔ με το αριθ. Πρ. 3781/27-03-2024 έγγραφό της ως απάντηση στην ΑΚΕ αρνείται να προσκομίσει στην Εθνική Αντιπροσωπεία τις μελέτες επικαλούμενη το γεγονός ότι αυτές δεν αποτελούν οριστικές μελέτες και ότι δεσμεύεται από ρήτρα εμπιστευτικότητας και ευθύνης έναντι των αναδόχων μελετητών.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει το «κρυφτούλι», να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των φθορών του ιστορικού Κυβερνείου, την αξιοποίηση και επαναλειτουργία του με σεβασμό στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, την προστασία και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία.  

Η άρνηση κατάθεσης των σχετικών εγγράφων στην Εθνική Αντιπροσωπεία αποτελεί πλήρη απαξίωση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και είναι χαρακτηριστική του απαξιωτικού τρόπου με τον οποίον τα κυβερνητικά στελέχη αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν τις θεσμικές λειτουργίες του Πολιτειακού μας συστήματος. Υπενθυμίζουμε στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην κυβέρνηση ότι η ισχυρότερη «ρήτρα» ευθύνης σε μια ευνομούμενη δημοκρατική Πολιτεία είναι αυτή της υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και ο σεβασμός των πολιτειακών θεσμών και της λειτουργίας τους.

Ευελπιστούμε, η επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασιούλα, η προσωπική αγωνία του ίδιου του προέδρου για τη διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου καθώς και του κινήματος πολιτών που έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, να έχουν τη  θετική έκβαση που η τοπική κοινωνία αναμένει.