Στον τραγικό θάνατο της εργαζόμενης στην καθαριότητα- την ώρα που οι εργαζόμενοι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλουν επικίνδυνη απαξίωση των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και εγκληματική αδιαφορία στη λήψη απαιτούμενων μέτρων για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων και την απώλεια ανθρώπινων ζωών αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη συνολική πολιτική της απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους σε αυτήν και υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται στο πλευρό των εργαζομένων για την υγεία, την ασφάλεια και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

«Βοήθεια στο Σπίτι»

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε καταδικάσει τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και εργασιακής ομηρίας- τόνισε- και χρειάστηκαν κινητοποιήσεις ετών και ισχυρή πίεση της αντιπολίτευσης για να έρθει τροπολογία της τελευταίας στιγμής όταν επι μήνες ο αρμόδιος υπουργός αδιαφορούσε για την νομοθετική πρόταση που είχε κατατεθεί από τους εργαζόμενους και τώρα επιχειρεί να παρουσιαστεί ως «ως ο Ρομπέν των εργαζομένων».

Θεσσαλονίκη- απόφαση πρώην ΑΓΝΟ

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Δ’ τμήματος του ΣτΕ η οποία δικαιώνει τους πολίτες και το Δήμο του Παύλου Μελά, που επι χρόνια διεκδικούσαν την απόδοση του χώρου του ΑΓΝΟ στην τοπική κοινωνία ως χώρο πρασίνου. Χαρακτήρισε την απόφαση ήττα του αυταρχισμού της κυβέρνησης που ήθελε να παραδώσει τη δημόσια περιουσία σε ιδιώτες και έκανε λόγο για δικαίωση της τοπικής κοινωνίας.

Απόφαση ΣτΕ- Νόμος Θεοδωρικάκου

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αντισυνταγματικότητα του Νόμου Θεοδωρικάκου για την Τ.Α και κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, να σεβαστεί και να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση του ΣτΕ επαναφέροντας άμεσα όλες τις αρμοδιότητες στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και να αποκαταστήσει τη σύνθεση των δυο επιτροπών Οικονομικής και ποιότητας ζωής.

Σημερινό Νομοσχέδιο

Χαρακτηριστικό των παρελκυστικών πολιτικών και της έλλειψης βούλησης της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκέντρωση χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Όπως είπε, σε αυτό αποτυπώνεται η συγκεντρωτική αντίληψη της Κυβέρνησης για την λειτουργία του Κράτους. Το νομοσχέδιο τόνισε, δεν  προωθεί την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, δεν προβλέπει πόρους και προσωπικό, παρά μόνο διαδικασίες που θα μπορούν να στρεβλώνουν την διαφάνεια, το ΑΣΕΠ, την χρηστή διαχείριση.

Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως είπε, είναι να αναπαράγονται οι δομές κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος ενώ αρνείται να ενισχύσει τη διοικητική και τεχνική επάρκεια των Δήμων ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτών. «Οι μόνοι πόροι που αυξάνετε είναι των γαλάζιων στελεχών που κάνουν πλιάτσικο πάνω στο δημόσιο πλούτο» ανέφερε.

«Έχετε αποδείξει πως χρησιμοποιείτε την αυτοδιοίκηση για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των λίγων. Έχουμε αποδείξει πως πιστεύουμε, στηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε την αυτοδιοίκηση» τόνισε.

«Το μέλλον είναι η μεγάλη πολιτική αλλαγή και στην αυτοδιοίκηση. Εσείς είστε ήδη απλά το μαύρο παρελθόν, για την αυτοδιοίκηση και για τη χώρα» δήλωσε.