Στη Βουλή φέρνει το θέμα της χρηματοδότησης της ανάπλασης της ΔΕΘ, με επίκαιρη ερώτησή της, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Επισημαίνοντας ότι  δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και καμία ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση του έργου παρά το γεγονός ότι το σχέδιο είναι μελετητικά ώριμο, καλεί την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της σχετικά με το εάν θα διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΘ HELEXPO ή πρόκειται να παραδώσει το μάνατζμεντ σε ιδιώτες, καθώς επίσης και γιατί δεν εντάσσει το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο ΕΣΠΑ.

Όπως τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2017 ξεκίνησε την υλοποίηση του σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου που, εκτός των άλλων, θα απέδιδε στην πόλη το 50% της συνολικής έκτασης ως χώρο πρασίνου με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου αναβαθμίζοντας και εξελίσσοντας παράλληλα έναν αναπτυξιακό πόλο της πόλης.

Τονίζοντας την ηχηρή σιωπή του Πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2023 η κ. Νοτοπούλου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ για να το ιδιωτικοποιήσει στη συνέχεια, κάτι που προκύπτει από δημοσιεύματα και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για προσπάθεια παράδοσης του μάνατζμεντ σε ιδιώτες είτε με τη μορφή ΣΔΙΤ, είτε με παραχώρηση της έκτασης για σχέδια real estate μεγαλοεργολάβων., παρόλο που υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης).

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Χρηματοδότηση σχεδίου ανάπλασης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης»

Η ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ είναι εθνικός φορέας διοργάνωσης εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων που παρουσιάζει κερδοφόρα οικονομικά αποτελέσματα και αποτελεί βασική αναπτυξιακή υποδομή της Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Μοναδικός μέτοχος της ΔΕΘ HELEXPO AE είναι η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) – Υπερταμείο ενώ στο Διοικητικό της Συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των παραγωγικών φορέων της πόλης και επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2017 ξεκίνησε την υλοποίηση του σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου που, εκτός των άλλων, θα απέδιδε στην πόλη το 50% της συνολικής έκτασης ως χώρο πρασίνου με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου αναβαθμίζοντας και εξελίσσοντας παράλληλα έναν αναπτυξιακό πόλο της πόλης

Το τελευταίο διάστημα όμως και παρά το γεγονός ότι το σχέδιο είναι μελετητικά ώριμο - όλες οι μελέτες έχουν παραδοθεί μέσα στο 2022 - δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και καμία ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση του έργου. Ηχηρή δε υπήρξε η σιωπή του Πρωθυπουργού σχετικά, στη ΔΕΘ τον 9/2023. Απεναντίας, η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ για να το ιδιωτικοποιήσει στη συνέχεια, κάτι που προκύπτει από δημοσιεύματα και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για προσπάθεια παράδοσης του μάνατζμεντ σε ιδιώτες είτε με τη μορφή ΣΔΙΤ, είτε με παραχώρηση της έκτασης για σχέδια real estate μεγαλοεργολάβων., παρόλο που υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης).

Επειδή η ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ είναι κερδοφόρος, εθνικός εκθεσιακός φορέας και αποτελεί βασική αναπτυξιακή υποδομή της Θεσσαλονίκης που δημιουργήθηκε το 1926 και συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Επειδή παρόλο που το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ είναι μελετητικά ώριμο, δεν προχωράει η υλοποίησή του και δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση για τη χρηματοδότησή του.

Επειδή υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να παραδώσει το μάνατζμεντ της ΔΕΘ HELEXPO σε ιδιώτες είτε με τη μορφή ΣΔΙΤ, είτε με παραχώρηση της έκτασης για σχέδια real estate μεγαλοεργολάβων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.         Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ ή είναι στις προθέσεις της η παράδοση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες;

2.         Γιατί δεν αξιοποιούνται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του έργου;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Νοτοπούλου Αικατερίνη