Το θέμα του αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ συζητήθηκε σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το αρμόδιο Υπουργείο η τομεάρχης πρόνοιας και κοινωνικής συνοχής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως επεσήμανε στην ερώτησή της, η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, έχουν αυξήσει τις ανάγκες για στήριξη των οικογενειών με τα ΚΔΑΠ να είναι μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές. Παρόλα αυτά και ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, η κυβέρνηση της ΝΔ αποκλείει φέτος από τα ΚΔΑΠ χιλιάδες παιδιά. 

Περισσότερες από 6 χιλιάδες οικογένειες που αποκλείστηκαν μάλιστα, βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας δήλωσε.  

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην δραστική αύξηση των ωφελούμενων παιδιών την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες εκείνης της περιόδου, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ που από το 2019 μειώνει τον αριθμό των ωφελούμενων.

Η τομεάρχης πρόνοιας και κοινωνικής συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία των ΚΔΑΠ για τις ανάγκες που εξυπηρετούν κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση της χρηματοδότησης, ώστε να μην παρατηρούνται κάθε χρόνο τα ίδια προβλήματα και για να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση και συρρίκνωση των ΚΔΑΠ αλλά και ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει για να μην υπάρξουν βλαπτικές μεταβολές στην εργασιακή κατάσταση των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και να δοθεί οριστική λύση στην εργασιακή ανασφάλεια που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια.

Ο αναπληρωτής Υπουργός εσωτερικών απέφυγε να απαντήσει θετικά ως προς την κάλυψη με voucher όλων των παιδιών που καταθέτουν αίτηση με πλήρη φάκελο ενώ αρνήθηκε να δεσμευτεί για τον τερματισμό της εργασιακής ομηρίας των εργαζομένων.

Κανένα παιδί εκτός ΚΔΑΠ

Η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα έπρεπε να συνεχίζει τη δυναμική παρακαταθήκη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως φέτος παρατηρείται και καθυστέρηση ως προς τη ροή χρηματοδότησης προς τους φορείς υλοποίησης αφού ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τα voucher της προηγούμενης περιόδου.

Η κυβέρνηση τόνισε, δε μπορεί να επικαλείται λύσεις στο δημογραφικό και στήριξη στις μητέρες, την οικογένεια, όταν δεν εξασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη. «Την ώρα των πιο μεγάλων κρίσεων είναι επιτακτική ανάγκη να θέσουμε το παιδί στο επίκεντρο των πολιτικών και ως πυλώνα άσκησης της πολιτικής να έχουμε το κοινωνικό κράτος. Δεν αρκούν τα μεγάλα λόγια».

«Όταν φέρνει άδικα οριζόντια μέτρα και χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους χαρακτηρίζει φοροφυγάδες, όταν λεηλατεί την ελληνική κοινωνία με έμμεσους φόρους και αισχροκέρδεια αλλά η πολιτεία δεν καλύπτει ούτε πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Δεν μπορεί να μιλά η κυβέρνηση για αναπτυξιακή πολιτική όταν δεν εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή».