Να μπει ένα τέλος στις πολύμηνες καθυστερήσεις καταβολής επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ζητούν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το τελευταίο διάστημα σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που δικαιούνται το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης να μην το λαμβάνουν για πολλούς μήνες μετά την έκδοση της πιστοποίησης από το ΚΕΠΑ.

Ειδικά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την έκρηξη ακρίβειας σε βασικά είδη ανάγκης, ενέργεια και καύσιμα, η καθυστέρηση αυτή επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση των ατόμων με βαριά αναπηρία, με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να εκδίδονται άμεσα, τόσο από τον ΟΠΕΚΑ το έγγραφο αυτεπάγγελτης αναζήτησης πληροφοριών για το εάν ο πολίτης δικαιούται παροχή από τον e-ΕΦΚΑ, όσο και η αντίστοιχη, σχετική απάντηση από τον e-ΕΦΚΑ;

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2023

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τους  κ.κ. Υπουργούς

  • Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Θέμα: «Να μπει ένα τέλος στις πολύμηνες καθυστερήσεις καταβολής επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις»

 Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και εντείνονται οι διαμαρτυρίες  από άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους που δικαιούνται οικονομική ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΑ λόγω αναπηρίας ή/και χρόνιας πάθησης.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου ένα άτομο με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση να λάβει, είτε για πρώτη φορά είτε λόγω παράτασης, το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία, το οποίο χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ, είναι προϋπόθεση να μην λαμβάνει ή να μην δικαιούται σύνταξη από Ασφαλιστικό Φορέα. Για το λόγο αυτό, ο ΟΠΕΚΑ εκδίδει έγγραφο αυτεπάγγελτης αναζήτησης πληροφοριών, σχετικά με το εάν ο πολίτης δικαιούται ή όχι  παροχή από τον e-ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, δεκάδες δικαιούχοι, άτομα με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση, όπως  αναφέρουν στις διαμαρτυρίες τους που, μάλιστα, καταγράφονται στην Υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί» της ΕΣΑμεΑ, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο στην έκδοση του εγγράφου από τον ΟΠΕΚΑ όσο και στην σχετική απόφαση από τον e-ΕΦΚΑ.

Ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων αυτών, άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση που δικαιούνται το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία δεν το λαμβάνουν για πολλούς μήνες, μετά την έκδοση της πιστοποίησης από το ΚΕΠΑ,  έως ότου ολοκληρωθεί η προαναφερόμενη διαδικασία.

Επειδή λόγω της καθυστέρησης αυτής, η οικονομική επιβάρυνσή τόσο  των ιδίων των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθησή, καθώς και των οικογενειών τους είναι ιδιαιτέρως σημαντική, προκειμένου να καταφέρουν ν’ ανταποκριθούν στα επιπλέον κόστη που προκύπτουν από την αναπηρία ή/και χρόνια πάθησή τους, που είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο καθίστανται δικαιούχοι της οικονομικής παροχής από το κράτος.

Επειδή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, την ενέργεια, τα καύσιμα.

Επειδή το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, οδηγεί εν τέλει σε φτωχοποίηση.

Επειδή θεωρούμε αδιανόητο οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία, με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις να μην λαμβάνουν το όποιο επίδομα δικαιούνται, για διάστημα πολλών μηνών, λόγω καθυστέρησης των δύο Φορέων (ΟΠΕΚΑ και e-ΕΦΚΑ).

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να εκδίδονται άμεσα, τόσο από τον ΟΠΕΚΑ το έγγραφο αυτεπάγγελτης αναζήτησης πληροφοριών για το εάν ο πολίτης δικαιούται παροχή από τον e-ΕΦΚΑ, όσο και η αντίστοιχη, σχετική απάντηση από τον e-ΕΦΚΑ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νοτοπούλου Αικατερίνη

 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Ηλιόπουλος Αθανάσιος

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Κεδίκογλου Συμεών

Κόκκαλης Βασίλειος

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος