«Το περπάτημα κάνει καλό» απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας σε επίκαιρη ερώτηση της Κ. Νοτοπούλου για τις συγχωνεύσεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη.

Το περπάτημα κάνει καλό και το συστήνει ο ΠΟΥ , απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνας Νοτοπούλου σχετικά με την αντιπαιδαγωγική συγχώνευση σχολείων στη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Μιχαηλίδου αφού υποστήριξε πως οι συγχωνεύσεις γίνονται αφού ληφθούν υπόψη συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων να διασφαλίζεται ότι οι μαθητές δεν θα αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις και η μετακίνηση θα είναι ασφαλής, δήλωσε πως οι συγχωνεύσεις δεν είναι το «απόλυτο κακό», ότι είναι αναρμόδιο το Υπουργείο να αποφασίσει ή να παρέμβει σε μια τέτοια απόφαση χωρίς ωστόσο να απαντά για ποιο λόγο γίνονται οι συγκεκριμένες συγχωνεύσεις εφόσον τα σχολεία είναι βιώσιμα ως έχουν και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν αυτές οι συγχωνεύσεις.

Στην ανησυχία μάλιστα της Κατερίνας Νοτοπούλου εκφράζοντας εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά για την επικινδυνότητα για τους μαθητές να πρέπει να απομακρυνθούν από το οικείο σχολικό περιβάλλον και τη γειτονιά τους και να περπατούν καθημερινά έως και δυο χιλιόμετρα σε ένα περιβάλλον με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο,  η κ. Μιχαηλίδου απάντησε εμπαίζοντας γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι το περπάτημα κάνει καλό και πως ο ΠΟΥ συστήνει να περπατάμε όλοι 8 χλμ την ημέρα για καλή υγεία.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε την Υφυπουργό Παιδείας να επισκεφθεί η ίδια ως οφείλει τη Θεσσαλονίκη, να συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να λάβει υπόψη τις σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμούς πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Υπενθύμισε πως η πρόθεση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στη συγχώνευση του 4ου ΓΕ.Λ Θεσσαλονίκης με το 17ο ΓΕ.Λ Θεσσαλονίκης,  του 4ου Ημερήσιου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης με το 13ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και του 30ου Ημερήσιου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης με το 12ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ήρθε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με γονείς και μαθητές.

Επειδή η συγχώνευση των σχολείων θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους και στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι μαθητές θα αναγκαστούν να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, και οι ιδιαίτερες συνθήκες χρήζουν υποστήριξης για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων η Κατερίνα Νοτοπούλου κάλεσε για ακόμη μια φορά την Υφυπουργό να απαντήσει, τι προτίθεται να κάνει ώστε να μην υλοποιηθούν οι συγχωνεύσεις των σχολείων, με σκοπό διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους, η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία και να μην υποβαθμιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία και η μόρφωση των μαθητών και των μαθητριών.

Προχώρησε ακόμη στην κατάθεση στα πρακτικά όλων των ψηφισμάτων ( 4ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Διδασκόντων 4ου ΓΕ.Λ Θεσσαλονίκης, μαθητών-συλλόγου γονέων και συλλόγου διδασκόντων 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Συλλόγου Διδασκόντων και 15μελες μαθητικό συμβούλιο 17ου ΓΕ.Λ Θεσσαλονίκης, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 34ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 36ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, γονείς και κηδεμόνες 30ου Γυμνασίου, σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 17ου ΓΕ.Λ και 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Ε ΕΛΜΕ) τα οποία η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αγνοεί επιδεικτικά.

Στην επαναλαμβανόμενη προσωπική έκκληση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω η Υφυπουργός την απαράδεκτη απόφαση και να έρθει η ίδια να περπατήσει στους δρόμους όπου θα πρέπει να περπατάνε τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο αλλά και να δει την εκπαιδευτική κοινότητα και τη δημοτική αρχή, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε με ειρωνεία και εμπαιγμό των μαθητών αποδεικνύοντας την αλαζονεία της εξουσίας.

 

*Παρακολουθήστε τη συζήτηση στον παρακάτω σύνδεσμο: