Τη δυσμενή διάκριση και παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων ΑμεΑ από τον αποκλεισμό τους από δημόσιες προκηρύξεις θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, για συγκεκριμένες θέσεις και ειδικότητες, φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της τομεάρχη Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας και βουλεύτριας Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου.

Στις δημόσιες προκηρύξεις για θέσεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. και Υ.Ε., το 12% αυτών των θέσεων, σύμφωνα με τον ν.4765/21, καλύπτεται από άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%), όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ.

Ωστόσο στο άρθρο 6 και στην παρ. 2 του ίδιου νόμου, αναφέρεται το εξής:

«2. Η παρ. 1 δεν εφαρμόζεται για τις θέσεις των φορέων της παρ. 1 του άρθρου 2 κλάδων/ειδικοτήτων του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας όλων των κατηγοριών, καθώς και των κλάδων Δ.Ε. Χειριστών Μηχανημάτων Έργων, Δ.Ε. Οδηγών, Δ.Ε. Τεχνικών (όλες οι ειδικότητες), Δ.Ε. Φύλαξης, Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εξωτερικών Χώρων, Υ.Ε. Υγειονομικού Προσωπικού και κλάδων/ειδικοτήτων κάθε είδους ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου και των υπηρεσιών κοιμητηρίων των Ο.Τ.Α. α` βαθμού και των νομικών τους προσώπων, καθώς και συναφών κλάδων/ ειδικοτήτων, όπως σε κάθε περίπτωση εξειδικεύονται στους οικείους οργανισμούς ή κανονισμούς».

Η εξαίρεση των παραπάνω θέσεων έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της χώρας μας, καθώς, μεταξύ άλλων, παραβιάζει την Αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1) Προτίθεται να προχωρήσει στην άρση της παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δυσμενούς διάκρισης των Ατόμων με Αναπηρία που υπάρχει εξαιτίας της εξαίρεσης των συγκεκριμένων θέσεων και ειδικοτήτων;

2) Τι προτίθεται να πράξει ώστε να αποκατασταθεί το δικαίωμα των Ατόμων με Αναπηρία για την κάλυψη από τα ίδια, του 12% των θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. και Υ.Ε., χωρίς εξαιρέσεις, στις δημόσιες προκηρύξεις;

 

Για την ενημέρωσή σας, επισυνάπτεται η ερώτηση όπως κατατέθηκε: