Για την αξία και την προσφορά του Δημόσιου Πανεπιστημίου μίλησε η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τόνισε την αντισυνταγματικότητά του.

Αναφέρθηκε στο υψηλό ερευνητικό έργο των δημόσιων ΑΕΙ της χώρας και στην υπονόμευσή τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και τέσσερα χρόνια, κάνοντας λόγο για χαριστική βολή με το παρόν νομοσχέδιο.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, τόνισε, τη σαφή επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για καταστρατήγηση του Συντάγματος.

«Πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική στη λειτουργία του πολιτεύματος, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου» υπογράμμισε.

«Επιστρατεύετε σοφιστείες ή ψέματα» είπε καταρρίπτοντας το ψευδές επιχείρημα της κυβέρνησης περί ανάσχεσης του κύματος φυγής των νέων που σπουδάζουν στο εξωτερικό, καθώς όπως τόνισε μόνο ένα 5% των νέων που φοιτούν στο εξωτερικό αφορά τις προπτυχιακές σπουδές και κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της χώρας.

Αναφερόμενη στην ελάχιστη βάση εισαγωγής η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε πως έκανε τους νέους, «πελάτες» στα ιδιωτικά κολλέγια και στο εξωτερικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε επιμένει στην πραγματική ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, επαρκή και ποιοτική στελέχωση προσωπικού, με ανάπτυξη της φοιτητικής μέριμνας, με ανάκτηση της δημοκρατίας στην εσωτερική λειτουργία τη διοίκηση, βελτίωση της αναλογίας του αριθμού φοιτητών ανά διδάσκοντα που στην Ελλάδα είναι η χειρότερη στην ΕΕ,  την ώρα που έχουμε τη χαμηλότερη ετήσια δημόσια δαπάνη ανά φοιτητή.

Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει εισακτέους στο Πανεπιστήμιο δύο ταχυτήτων, καταστρατηγώντας κάθε αρχή αξιοκρατίας και ισότιμης μεταχείρισης των υποψηφίων φοιτητών.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε ακόμη πως στο παρόν νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόνοια για φοιτητική μέριμνα, δεν υπάρχει πολιτική στήριξης για τη σίτιση, στέγαση και τις μετακινήσεις παρά μόνο μια τροπολογία για αύξηση του πενιχρού στεγαστικού επιδόματος κατά 500 ευρώ στους δικαιούχους φοιτητές την ώρα που καταγράφεται εκρηκτική αύξηση των ενοικίων και δυσβάστακτο κόστος ζωής από την ακρίβεια Μητσοτάκη. Αναφέρθηκε ακόμη στις άθλιες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ.

Μετατρέπετε την πανεπιστημιακή μόρφωση σε εμπόρευμα και τους φοιτητές σε πελάτες 

«Πατάτε πάνω στην αγωνία των γονιών να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να τα δουν να προκόβουν, πατάτε πάνω στα όνειρα των νέων ανθρώπων της χώρας να σπουδάσουν και να προσφέρουν στην κοινωνία πίσω στην κοινωνία,  πάνω στην ανασφάλεια που οι πολιτικές σας προκάλεσαν στους πολίτες, πατάτε πάνω στο Σύνταγμα της χώρας και το κάνετε κουρελόχαρτο» τόνισε.

«Εμείς, ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας με τους φοιτητές , τις φοιτήτριες, που στοχοποιείτε χρόνια τώρα, τους Ακαδημαϊκούς, τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, υπερασπιζόμαστε τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, το Σύνταγμα της χώρας και τη Δημοκρατία».