Το καίριο ζήτημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Ομάδας Δράσης για την Υποστήριξη της Κοινωνικής Ένταξης και Ενδυνάμωσης των Ρομά (Πρόγραμμα «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2014-2021), καθώς δεν έχουν λάβει ακόμη τα δεδουλευμένα τους, επισημαίνουν με σημερινή Αναφορά τους οι Τομεάρχες Εργασίας, Γαβρήλος Γιώργος και Πρόνοιας, Νοτοπούλου Κατερίνα.  

Όπως καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους, λίγες μόνο μέρες πριν λήξη η συνολική ισχύ της Δράσης, οι κωλυσιεργίες και η αδράνεια των Υπουργείων έχουν προκαλέσει ένα διοικητικό χάος, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εκ των συνολικά 25 συνεργατών να μην έχουν πληρωθεί για τα δυο τελευταία τρίμηνα (9/2023 - 12/2023 και 12/2023-03/2024), ενώ κάποιοι άλλοι να αναμένουν ακόμη δεδουλευμένα από τον Ιούλιο του 2023.

Οι επιπτώσεις των παραπάνω καθυστερήσεων είναι δραματικές για τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων του Προγράμματος, σημειώνουν οι αρμόδιοι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην Αναφορά τους, και ζητούν άμεσα από την Κυβέρνηση να επιλύσει το ζήτημα, έτσι ώστε να σταματήσει αυτό το οικονομικό αδιέξοδο για τους ανθρώπους που εξακολουθούν και προσφέρουν εργασία σε ένα τόσο νευραλγικό αντικείμενο. 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τις κ.κ. Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

 

Θέμα: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων των 25 συνεργατών της Ομάδας Δράσης για την Υποστήριξη της Κοινωνικής Ένταξης και Ενδυνάμωσης των Ρομά»

 

 

Ο Βουλευτής Αργολίδας Γαβρήλος Γεώργιος και η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, καταθέτουν προς την κα. Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και την κα. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ως Αναφορά, το από 5/04/2024 Υπόμνημα των Επιστημονικών Συνεργατών «Ομάδα Δράσης για την Υποστήριξη της Κοινωνικής Ένταξης και Ενδυνάμωσης των Ρομά, Πρόγραμμα «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2014-2021, οι οποίοι καταγγέλλουν την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων τους αμοιβών. Για την εν λόγω καθυστέρηση, όπως σημειώνεται στην επιστολή, δεν έχουν καμία υπευθυνότητα οι ίδιοι, αλλά υπεύθυνη είναι η κωλυσιεργία της Διοίκησης των συναρμόδιων Υπουργείων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η τελευταία πληρωμή της αμοιβής τους ήταν τον Νοέμβριο 2023 και αφορούσε την παροχή υπηρεσιών έως τον Σεπτέμβριο 2023, ενώ για ορισμένους συνεργάτες της ομάδας, εκκρεμεί ακόμη η πληρωμή τους από τον Ιούλιο 2023, με αποτέλεσμα τη βίαιη ανατροπή του προσωπικού και οικογενειακού τους οικονομικού προγραμματισμού. Με το παρόν έγγραφο ζητείται η επίλυση αυτού του ζητήματος που επιβαρύνει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

 

Επισυνάπτεται το σχετικό υπόμνημα.

 

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

 

 

 

 

Αθήνα, 15 Απριλίου 2024

 

 

Οι καταθέτοντες Βουλευτές Γαβρήλος Γιώργος

Νοτοπούλου Κατερίνα