Νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και δεν παρουσιάζει πολιτική πρόταση χαρακτήρισε η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας, βουλεύτρια Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εισηγήτρια στο Ν/Σ  του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας το Ν/Σ για την «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας - Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις».

10 μήνες μετά τη σύστασή του, το Υπουργείο, εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά δομικά προβλήματα παρότι περιλαμβάνει τόσους κρίσιμους τομείς.

Καμια μέριμνα κοινωνικής πολιτικής, καμία λύση σε όλους τους κρίσιμους τομείς

Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής υπογράμμισε τη σημαντική υποβάθμιση της παιδικής προστασίας καθώς με το παρόν νομοσχέδιο υπάγεται στο σύνολό της, ως αντικείμενο και αρμοδιότητα στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Ενώ θα έπρεπε να συσταθεί ειδική γραμματεία ώστε η προστασία του παιδιού να είναι απόλυτη προτεραιότητα, στελεχωμένη με επαρκές προσωπικό.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της αστεγίας και χαρακτήρισε κοροϊδία το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους» θυμίζοντας τη δέσμευση που απορρέει από τη Διακήρυξη της Λισαβόνας για  Εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της αστεγιας και το  στόχο των Ηνωμένων Εθνών για εξάλειψη της αστεγίας εως το 2030.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει τη σύσταση ενός Υφυπουργείου για τη στεγαστική πολιτική ανέφερε η Κ. Νοτοπούλου και τόνισε ότι ακόμη και σήμερα, το μόνο εργαλείο που διαθέτει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της αστεγίας είναι το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες των Μνημονίων.

Η ΝΔ επιχειρεί σήμερα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις καθώς δε διαθέτει στεγαστική πολιτική ούτε και στρατηγική για την αστεγία.

Δυστυχώς, είπε, μέχρι σήμερα, από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό που έχουμε δει είναι μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση, που «έχει βάλει στον πάγο» την κοινωνική πολιτική, όταν εκατομμύρια συμπολιτών μας ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και η χώρα μας καταγράφει αρνητικές πρωτιές σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες με τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια να αποτελεί το νούμερο 1 κίνδυνο.