Κατάφωρα άδικο, αναχρονιστικό, αλλά και αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το φορολογικό, μιλώντας στη Βουλή, η Κατερίνα Νοτοπούλου, επισημαίνοντας και τις παρατηρήσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.

Υπογράμμισε πως το φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ,  όχι μόνο δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή αλλά συγκεντρώνει τον τζίρο σε λίγους και εξαθλιώνει την κοινωνική πλειοψηφία. «Συνειδητά εξαπατήσατε τον κόσμο με ψεύτικες προεκλογικές δηλώσεις και υποσχέσεις και σήμερα οδηγείτε χιλιάδες σε λουκέτα και ανεργία. Γιατί θέλετε να αναγκαστούν να κλείσουν τις δραστηριότητές τους και να γίνουν άνεργοι ή μισθωτοί με τον κατώτατο» υπογράμμισε η  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Βέβαια σημάδια του ψεύδους σας ήταν ορατά και προεκλογικά. Είχαμε επισημάνει  πως στην γνωμοδότηση της Κομισιόν για το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης υπήρχε αναφορά πως “θα επανεξεταστεί το τρέχον φορολογικό σύστημα” για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση μελέτη που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση στο ΙΟΒΕ απο τα τέλη του 2022!

Σήμερα, με αυτό το νομοσχέδιο, η μέση επιβάρυνση φόρων των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με εισόδημα(κέρδη) εως 12 χιλιάδες σε σχέση με το 2022:

▫️0-6 έτη Λειτουργία: μέση επιβάρυνση φόρων 207€(+30%)

▫️7-9 έτη:447€

▫️10-12 έτη:687€

▫️12+έτη:928€.

Τυφλά χαράτσια στους μικρομεσαίους

Η κυβέρνηση, τόνισε η βουλευτής, δεν χρησιμοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου, ούτε τα υπερσύγχρονα συστήματα διασταύρωσης τραπεζικών καταθέσεων και δηλώσεων εισοδήματος που υπάρχουν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πιάσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες.

Αναφέρθηκε στον κυνισμό με τον οποίο οι Υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ μιλούν για τους νέους επιστήμονες, για τους νέους δικηγόρους που αναγκάζονται να δηλώνουν τα σπίτια τους ως γραφεία αλλά και στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που είναι απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.

Είναι ώρα για ένα Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα. 

Σήμερα είναι η ώρα για ένα απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.  Με έσοδα- έξοδα.  Με έναν συντελεστή.  Με απλή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα και για τις επιχειρήσεις χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος, δίκαια και με σεβασμό για το έργο και τον μόχθο του 97% των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσε η Κ. Νοτοπούλου σχολιάζοντας παράλληλα : «ενώ ο  κ.Χατζηδάκης λέει συνεχώς ότι 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από τον μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο, «φοροφυγάδες» δε λέει το ίδιο για το 65% των νομικών προσώπων που δηλώνουν ζημιές και μηδενικά κέρδη».

Επιβεβλημένη η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε λόγο για αποσπασματική προσέγγιση που σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Σας επισημαίνουμε πως  οι νέοι κανόνες δε θα ελέγξουν το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών.  Οι ιδιοκτήτες που θα «πιεστούν» από αυτούς και ενδεχομένως να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις με απώτερο αποτέλεσμα την αύξηση της διαθεσιμότητας των προς μίσθωση ακινήτων μόνο οι «μικροϊδιοκτήτες» του κλάδου:  κυρίως οι ιδιοκτήτες που η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο τους δεν καταγράφει έντονη δυναμική και υψηλές πληρότητες. Η οποιαδήποτε «επιστροφή» ακινήτου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην μακροχρόνια συμβατική μίσθωση, θα καλυφθεί άμεσα από τα χιλιάδες νομικά ή φυσικά πρόσωπα που θα θελήσουν να αναπτυχθούν περαιτέρω στον κλάδο.

Σήμερα όμως σας καλούμε να δεσμευτείτε πως τα έσοδα που θα προκύψουν από τους νέους κανόνες θα διατεθούν για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής και τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών».