Για άγρια επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και διάλυση της προσωπικής τους ζωής με ιδιαίτερη επίθεση στις γυναίκες που πλήττονται ακόμη περισσότερο από αυτό το νομοσχέδιο έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής, η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Κατερίνα Νοτοπούλου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

 

“Πάτε να θεσμοθετήσετε την εξόντωση των εργαζομένων -αλλά δεν θα καταφέρετε να στερήσετε από τον ελληνικό λαό ούτε την αξιοπρέπεια ούτε τη ζωή του”, τόνισε.  

“Μπορείτε να απαντήσετε σε ένα απλό ερώτημα; Ποια μάνα, ποιος πατέρας, ποιος νέος άνθρωπος μπορεί να ζήσει τη ζωή του με αξιοπρέπεια, με χαρά, με ευημερία, με 13 ώρες εργασία;”, είπε η κ. Νοτοπούλου.

“Γνωρίζουμε ότι δεν θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα οι εργαζόμενοι, όπως τάχα λέτε, αν θέλουν τις 13 ώρες εργασίας. Θα αναγκάζονται για να μην υποστούν αρνητικές συνέπειες ή γιατί χρειάζονται τα χρήματα”, τόνισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποκρισία, καθώς γνωρίζει ότι ούτε οι εργαζόμενοι μπορούν να αντέξουν το κόστος δικαστικών συγκρούσεων με τους εργοδότες, ούτε καταγγελίες μπορούν να προχωρήσουν, με μια Επιθεώρηση Εργασίας τραγικά υποστελεχωμένη, με κενές θέσεις γιατρών εργασίας και κλιμάκια που δεν έχουν οχήματα να βγουν για να κάνουν ελέγχους.

“Στην ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων σας ανέφεραν έρευνες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τις επιπτώσεις από τις πολλές ώρες εργασίας. Σας είπαν πως όταν η ημερήσια εργασία υπερβαίνει τις 8 ώρες αυτό συνδέεται με την αύξηση των κινδύνων -εργατικών ατυχημάτων, αλλά και υπέρτασης, εγκεφαλικών επεισοδίων, στεφανιαίας νόσου, ψυχικών διαταραχών, μυοσκελετικών προβλημάτων.”

“Επικαλείστε τις ‘επιτυχίες’ του τουρισμού όταν 12ωρα ‘βαφτίζονται’ 8ωρα και εργαζόμενοι κοιμούνται σε αποθήκες.”

 

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, αναφέρθηκε ακόμη στη ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων. “Νεκροί άνθρωποι, εργαζόμενοι την ώρα της δουλειάς τους, φεύγουν το πρωί και δεν γυρνάνε πίσω το βράδυ. Δεν είναι αριθμοί. Είναι ζωές. Είναι οικογένειες πίσω. Σε λιγότερες από 48 ώρες, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, τέσσερις εργαζόμενοι νεκροί, ανάμεσά τους ένα 20χρονο παιδί, ναυτικός σε πλοίο.”

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν την εβδομάδα 32 και 34 ώρες εργασίας, όπως για παράδειγμα την Ολλανδία, την Αυστρία ή τη Γερμανία με πολύ υψηλότερους μισθούς, την ώρα που στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι αμείβονται με τους πιο χαμηλούς μισθούς στην Ευρώπη, για 40 ώρες την εβδομάδα και την ακρίβεια ύψη. Και με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται αύξηση εργασίας με έως και 78 ώρες την εβδομάδα!

Η κ. Νοτοπούλου χαρακτήρισε τα μέτρα νέα επίθεση στη γυναίκα εργαζόμενη, που, όπως είπε, ήδη “σηκώνει το βάρος της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών και των γονιών, σε ένα κράτος που δεν έχει κοινωνικές δομές υποστήριξης, που βλέπει το εισόδημά της να υστερεί κατά 20% σε σχέση με του άντρα, που επιστρέφει από τη γονεϊκή άδεια και βρίσκει τη θέση της κατειλημμένη”. Όπως τόνισε, το υπουργείο αφήνει απροστάτευτες τις γυναίκες εργαζόμενες, αντιμέτωπες με ανισότητες και χαμηλούς μισθούς.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε τις θέσεις του κόμματος για Συλλογικές Συμβάσεις για όλους, 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, αυξήσεις μισθών, ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας και προστασία της υγείας, της ισότητας και της ασφάλειας στην εργασία.

“Οι άνθρωποι που αγωνίζονται έξω στον δρόμο και φωνάζουν ‘ως εδώ’, δεν είναι μόνοι. Ο προοδευτικός κόσμος θα ενωθεί. Οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες θα δώσουν διέξοδο στον ελληνικό λαό. Δεν θα του στερήσετε την αξιοπρέπειά του ούτε τη ζωή του.”