Συνέντευξη στην Καρφίτσα

https://www.karfitsa.gr/synentefkseis/k-notopoulou-stin-k-telos-tis-katastrofikis-periodou-zerva/

  • Ποια τα συμπεράσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών πανέλλαδικα;

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δείχνουν ξεκάθαρα για πρώτη φορά μια έντονη αποδοκιμασία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά, αφού στις περιπτώσεις που έδωσε ο ίδιος μεγάλη σημασία και ασχολήθηκε, όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο δήμος Αθηναίων και η περιφέρεια Θεσσαλίας, υπήρξε μεγάλη ανατροπή, με ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις των εκλεκτών του, αλλά  και σε όλη τη χώρα, σχεδόν όλοι οι επίσημοι υποψήφιοι της ΝΔ ηττήθηκαν καθαρά από τους αντιπάλους τους. Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει ελάχιστο χρόνο μετά από τις διπλές εθνικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε η ΝΔ, έχει μεγάλη σημασία και δείχνει ότι η περίοδος χάριτος που δίνουν συνήθως οι πολίτες μετά από τις εκλογές στην κυβέρνηση, εξαντλείται πολύ γρήγορα. Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι όπου υπήρξε συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων και υποστήριξαν προοδευτικούς υποψήφιους, αυτοί κατήγαγαν μεγάλες νίκες και ανέλπιστες ανατροπές, όπως έγινε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι και στις δυο περιπτώσεις και σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας, υπήρξε έντονη παρουσία και ενασχόληση των παρατάξεων του πολιτικού μας χώρου, οι οποίες αναδείκνυαν συστηματικά και με συνέπεια τα κενά, τις αστοχίες και τα ελλείμματα της πολιτικής του κυρίου Μπακογιάννη και του κυρίου Ζέρβα και συνέβαλαν σημαντικά στη νίκη των προοδευτικών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο. 

  • Πήγατε από το εκλογικό κέντρο του Στ. Αγγελούδη. Τι σημαίνει για την πόλη η εκλογή του;

Όπως είπα και πριν, η εκλογή και η νίκη του κυρίου Αγγελούδη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός, ότι όλες σχεδόν οι προοδευτικές δυνάμεις υποστήριξαν τη υποψηφιότητα του στη δεύτερη Κυριακή.

Την πρώτη Κυριακή είχαμε στηρίξει τη δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον κύριο Πέγκα. Τη δεύτερη Κυριακή στηρίξαμε την παράταξη με επικεφαλής τον κύριο Αγγελούδη, γιατί για μας πάνω από όλα είναι η πόλη και η ανάγκη να φύγει το καθεστώς Ζέρβα. Εγώ προσωπικά επισκέφθηκα το εκλογικό του κέντρο για να τον συγχαρώ, για να του επισημάνω την τεράστια ευθύνη που επωμίζεται και το τεράστιο έργο που έχει να επιτελέσει για να βγάλει την πόλη από το τέλμα που την βύθισε ο απερχόμενος δήμαρχος. Όπως είπα και στη δήλωση που έκανα εκείνο το βράδυ από το εκλογικό κέντρο, θα είμαστε άγρυπνοι φρουροί της υπεράσπισης των συμφερόντων των Θεσσαλονικέων. Η εκλογή του κυρίου Αγγελούδη σημαίνει πρώτα από όλα το τέλος της καταστροφικής περιόδου Ζέρβα, μιας περιόδου που η Θεσσαλονίκη έμεινε πίσω, πολλά πράγματα έγιναν χειρότερα και η καθημερινότητα των πολιτών υποβαθμίστηκε. Σημαίνει βέβαια και ότι ανοίγεται μια ευκαιρία για να ξεπεραστούν όλα αυτά  και να μπει ξανά η πόλη σε πορεία προόδου.

  • Τρεις γυναίκες δήμαρχοι στο νομό Θεσσαλονίκης ταυτόχρονα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ιστορικό ρεκόρ. Εκτιμάτε ότι σηματοδοτεί κάτι;

Πρώτα θέλω να συγχαρώ και τις τρεις να έχουν μια γόνιμη και πολύ καλή θητεία για τους δήμους και τους δημότες τους. Κάθε πρόοδος που γίνεται είναι ευπρόσδεκτη και μας χαροποιεί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε, ότι παρόλα αυτά οι γυναίκες δήμαρχοι παραμένουν πολύ λιγότερες από τους άνδρες στο αξίωμα αυτό και στο νομό μας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Μένουν να γίνουν πολλά ακόμα για να κατακτήσουν οι γυναίκες τη θέση που αξίζουν και δικαιούνται στην πολιτική, στην επαγγελματική ζωή και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. 

  • Μπορεί να υπάρξει κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ; Ακόμα και κοινή κάθοδος όπως ευρωεκλογές;

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το υποστήριξαν ήδη δημόσια αυτό, εκφράζοντας τις προσωπικές τους απόψεις, ερμηνεύοντας πιστεύω σωστά, το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες, τόσο στις εθνικές, όσο και στις δημοτικές εκλογές. Είναι φανερό ότι οι μοναχικές και ξεχωριστές πορείες των προοδευτικών δυνάμεων οδηγούν σε αδιέξοδο και δίνουν την ευκαιρία στη ΝΔ να συνεχίσει την πολιτική της κυριαρχία ανώδυνα. Το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια ευθύνη γιατί αρνήθηκε την απλή αναλογική. Επέτρεψε στον Κ.Μητσοτάκη να κυβερνά ακόμη και σήμερα. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ εμάς πολιτικός μας αντίπαλος είναι η ΝΔ.

Βέβαια, αν με ρωτάτε αν είμαστε έτοιμοι αύριο να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους συμπλεύσεις, σας απαντώ ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος και πολλά να γίνουν μέχρι να το επιτύχουμε. Σε κάθε περίπτωση αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα και μετά από διάλογο και πολιτικές συμφωνίες, τόσο στο εσωτερικό των κομμάτων, όσο και μεταξύ τους. Γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλές κοινές προσεγγίσεις, αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές, οι οποίες δεν πρέπει να αγνοηθούν. Αν απλά καλύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θα τα βρούμε μπροστά μας. Αυτό όμως που έχει σημασία πρώτα, είναι να γίνει κατανοητή και αποδεκτή η αναγκαιότητα για προσέγγιση των προοδευτικών δυνάμεων, τόσο των πολιτικών, όσο και των κοινωνικών. Η προσέγγιση δηλαδή να συνεχιστεί στη βάση, όπως έγινε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.